Vaccinatie konijn

Bij konijnen komen de ziektes Myxomatose en VHD voor. Deze virusziektes zijn moeilijk te behandelen en zijn vrijwel altijd dodelijk. Gelukkig is het mogelijk om tegen deze ziektes te vaccineren.

Myxomatose wordt meestal overgebracht door muggen maar ook door andere stekende insecten. Een konijn met myxomatose heeft ontstoken, gezwollen oogleden en eveneens zwellingen rond de neus, bek, anus en aan de oorschelpen. Uiteindelijk zullen de dieren niet meer eten en drinken. De meeste gevallen van deze virusziekte komen voor in de maanden juli, augustus en september. Dan zijn er namelijk veel muggen en veel (wilde) konijnen.

VHD wordt overgebracht via besmet groenvoer waar wilde konijnen mee in aanraking zijn geweest, maar ook via kleding en schoeisel. Soms herkent u de virusziekte aan bloed dat uit de neus van uw konijn komt. Het dier zal vrijwel zeker snel sterven.

Vanwege de ernst van deze aandoeningen raden we aan om uw konijn te laten vaccineren. Dierenartsenpraktijk Tubbergen beschikt over een entstof die een jaar geldig is voor beide ziektes. Nu deze entstof beschikbaar is, wordt er op onze praktijk geen konijnenspreekuur meer gehouden. Wel kunt u nu op elk spreekuur uw konijn laten vaccineren.

Reacties zijn gesloten.