Uiergezondheid

Voortgang Uiergezondheid 2022

Sinds deelname pilot UGCN (Uiergezondheidscentrum Nederland) is de uiergezondheid op de melkveebedrijven aangesloten bij DAP Tubbergen zichtbaar toegenomen.

Was het gemiddelde aantal mastitisgevallen in 2011 op de bedrijven nog 17% (landelijk meer dan 28%) in 2021 is dit gedaald tot gemiddeld 10,7 %.

Als je rekent dat het gemiddelde mastitisgeval al gauw tussen de 350-400 euro kost, is duidelijk dat een goede uiergezondheidszorg zijn vruchten afwerpt.

Het gemiddelde celgetal ligt rond de 183. Opvallend is dat de meerderheid van de  bedrijven een gemiddeld celgetal onder de 200 heeft, het kwadrant linksonder in grafiek.

Volgens deskundigen (o.a. O. Sampimon, uiergezondheidsdeskundige) een zeer bijzonder resultaat waar de veehouders bij DAP Tubbergen trots op mogen zijn.

Een optimale uiergezondheid is naast inspanning van de veehouders het resultaat van het maandelijks meekijken door de dierenartsen naar MPR (celgetal, hoog celgetalkoeien), hygiëne (staarten, uiers, boxhygiëne, 1 doek per koe, melkershandschoenen) , noteren aantal mastitisgevallen, melkmonsters nemen voor BO en droogzetevaluatie (altijd gebruik van teatsealers).

Dus veehouders bij DAP Tubbergen: ga zo door!

Reacties zijn gesloten.