Met uw hond naar het buitenland

Mocht u uw dier mee willen nemen naar het buitenland, dan moet uw dier aan een aantal eisen voldoen. Het is verstandig om met uw dierenarts te overleggen
welke maatregelen u nog meer moet treffen in verband met de verschillende regels van elk land. Daarnaast kunt u ook kijken op www.licg.nl voor meer informatie over het reizen met honden.

De belangrijkste eis van vele buurlanden is de vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës). Eenmalige vaccinatie bij honden ouder dan 12 weken is voldoende om een langdurige immuniteit te geven. Daarna is het voor reizen binnen de EU voldoende als er elke 3 jaar opnieuw gevaccineerd wordt.

Elk land heeft specifieke eisen. Daarom is het belangrijk dat u, als u uw hond of kat mee wilt nemen naar het buitenland, tijdig bij uw dierenarts informeert over de eisen. In bepaalde gevallen (Scandinavische landen en Engeland) neemt de totale procedure minimaal een half jaar in beslag. Landen die geen lid zijn van de EU hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.
Belangrijk is ook dat een rabiësvaccinatie door veel landen pas 21 dagen na vaccinatie als geldig wordt beschouwd. Vanaf 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

  • Alle dieren moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort. (vraag uw dierenarts)
  • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen Rabiës (hondsdolheid)
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn. (leesbare tatoeage of chip)

Papieren niet in orde? 
Als de papieren van het gezelschapsdier niet in orde zijn, kan de douane het dier aanhouden. De gevolgen kunnen zijn:

  • Het dier wordt onder officieel toezicht (in quarantaine) geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften.
  • Het terugzenden van het dier naar het land van herkomst.

Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval euthanasie op het dier worden toegepast. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar die verantwoordelijk is voor het dier. Gaat uw hond mee naar het buitenland? Informeer dan ruim van tevoren bij uw dierenarts.

Reacties zijn gesloten.