Vruchtbaarheid

Optimale vruchtbaarheid

Voor een optimale vruchtbaarheid zijn 2 pijlers van levensbelang. Ten eerste het bestrijden van ziekten die een negatieve uitwerking hebben op de vruchtbaarheid en ten tweede een optimaal transitiemanagement en voeding. Een ziekte die vroeger van grotere betekenis was is Brucella abortus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en heeft verwerpen tot gevolg. Nederland is officieel B. abortus vrij. Wel is het verplicht bloedonderzoek van verwerpers te laten uitvoeren . Ziekten die een grote invloed hebben op de vruchtbaarheid, maar die we zelf moeten bewaken zijn IBR, BVD, Neospora en Salmonella. Al deze ziekten kunnen gepaard gaan met abortus en een verminderde vruchtbaarheid. Vooral als IBR in combinatie met BVD optreedt heeft dit een zeer negatieve uitwerking op de diergezondheid. Dus zijn er problemen met de vruchtbaarheid b.v. een te lange tussenkalftijd TKT of een verhoogd aantal inseminaties, of teveel terugkomers dan is het belangrijk te weten of eerder genoemde dierziekten een rol spelen. Tegen IBR en BVD kan men enten. En m.b.t Neospora moet elk contact van de koe met een hond vermeden worden. Een tweede belangrijk item voor de vruchtbaarheid is de energiebalans van de koe rondom afkalven. Een negatieve energiebalans NEB gaat gepaard met een verhoogde hoeveelheid NEFAs en ketonlichamen. Deze zijn funest voor de eicellen. Een mindere kwaliteit eicel maakt dat de embryo’s niet tot ontwikkeling komen of vervroegd afsterven. Ook gaat een NEB vaak gepaard met een verhoogd aantal cysteuze koeien. Als bij de bedrijfsbegeleiding een hoger aantal cysteuze koeien voortkomt ligt vaak de oorzaak in het rantsoen. Het energiegehalte van het rantsoen is aan de lage kant. Ook zie je een laag eiwitgehalte in de melk bij deze koeien. Nieuw in de MPR uitslagen is de aanduiding ketose. Bij de koe-attenties is mooi te zien bij welke dieren verdacht zijn van slepende melkziekte. Indien men cysteuze koeien of koeien met ketose vervolgt door de tijd heen zal duidelijk worden dat deze koeien vaak 1 à 2 inseminaties extra nodig hebben om drachtig te worden.

Scannen rundvee

Het is belangrijk dat een koe na afkalven vlot opschoont, cyclisch wordt en optijd weer drachtig is. Op veel van onze melkveebedrijven doen wij vierwekelijkse (of indien gewenst tweewekelijkse) bedrijfsbegeleiding.

Met onze easy scans kunnen wij probleemloos een baarmoeder checken op vuil, eierstokken beoordelen en drachtigheden controleren.

Wij raden aan om de volgende koeien te laten scannen:

  • Verse koeien
  • Koeien die problemen gehad hebben rond afkalven (aan de nageboorte staan, dood kalf, tweeling etc.)
  • Koeien die 2 a 3 maanden in lactatie zijn en nog geen tocht hebben laten zien
  • Drachtigheden vanaf +/- 35 dagen
  • Koeien voor het droogzetten laten checken op een groot kalf

Daarnaast gebeurt het nog wel eens dat een koe twee keer kort achter elkaar geïnsemineerd wordt. De koe wordt dan voor 40 dagen dracht aangeboden, maar blijkt bijvoorbeeld 60 dagen drachtig te zijn. Dit is een belangrijk onderscheid voor u als veehouder in verband met de tijd van droogzetten! Dit onderscheid kunnen wij gemakkelijk voor u maken.

  • Circa 45 dagen drachtig

Reacties zijn gesloten.