Landelijke sterfte onder konijnen

Uit onderzoek uitgevoerd door de afdeling Pathobiologie van de faculteit Diergeneeskunde blijkt dat er in diverse delen van het land konijnen sterven aan de virusziekte VHD (of RHD).
Dieren die besmet worden met het virus sterven vaak binnen 24-48u. Op dit moment wordt onderzocht om welke virustype van VHD het gaat. Mogelijk gaat het om het type 2 van het virus waar op dit moment in Nederland geen vaccins beschikbaar voor zijn. Om de kans op besmetting van uw konijn te voorkomen vermelden we hieronder de adviezen van de faculteit Diergeneeskunde:

  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.
  • Laat bij acute sterfte onder uw konijnen een pathologisch onderzoek uitvoeren. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.
  • Treft u dode wilde konijnen aan? Meld deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun websitewww.dwhc.nl/report.html.

Voor meer informatie zijn we bereikbaar via 0546-621489.

Reacties zijn gesloten.