Castratie en sterilisatie

De operatie van zowel de poes als de kater is in principe een castratie. Dit betekent het verwijderen van geslachtsorganen. Voor het onderscheid noemen we de ingreep bij poezen ook wel sterilisatie, alhoewel deze term niet juist is. Sterilisatie betekent het onderbinden of onderbreken van zaadleider of eileider.

Het steriliseren van de poes gebeurt onder volledige narcose. Het is een buikoperatie waarbij de eierstokken, en indien nodig, de baarmoeder worden verwijderd. Uw kat wordt na een sterilisatie niet meer krols en kan dus ook niet meer drachtig worden.

Het castreren van de kater is relatief eenvoudig. Onder narcose worden door een klein sneetje in het balzakje de testikels verwijderd. Hechtingen zijn hierbij niet nodig. Voor beide operaties geldt dat het een medische ingreep is onder volledige narcose. Hoewel het risico heel klein is, brengt elke operatie een zeker risico met zich mee.

Op welke leeftijd?
Het steriliseren van de poes heeft de voorkeur op acht, negen maanden leeftijd. Het risico van de narcose is dan kleiner. Het kan alleen wel zo zijn dat een poes voor die leeftijd al krols is. Houd dit goed in de gaten en overleg indien nodig met de dierenarts. Een kater wordt bij voorkeur vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden gecastreerd.

Voor beide operaties geldt dat het definitief is. De poes kan geen jongen meer krijgen en de kater kan niet meer bevruchten. Katten kunnen dikker worden. Na de operatie treedt er een verandering op in de stofwisseling van de kat. Hierdoor vermindert de energiebehoefte terwijl tegelijkertijd de eetlust en daarmee de voedselopname toeneemt. Houdt het gewicht daarom goed in de gaten na een sterilisatie of castratie. Wij adviseren om uw kat een voeding te geven die bestemd is voor gecastreerde katten om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bij DAP Tubbergen hebben we Neutered voeding van het merk Royal Canin. Deze voeding zorgt ervoor dat de kat eerder verzadigd is en door een laag vet en energie gehalte blijft de kat op gewicht. Deze voeding heeft een bepaalde samenstelling die de vorming van blaasstenen (struviet- en calciumoxalaatstenen) helpt voorkomen.

Reacties zijn gesloten.