Ontwormen

Het ontwormen van uw hond en kat moet minimaal vier keer per jaar gebeuren. Wormen zijn veel voorkomend en uw dier kan er op verschillende plekken gemakkelijk mee besmet raken. Van bossen en uitlaatweides tot uw eigen tuin. Uw hond of kat kan ook een wormbesmetting oplopen via vlooien of door het eten van kleine knaagdieren en rauw vlees. Daarom is het verstandig, indien uw huisdier vlooien heeft, om naast het ontvlooien ook gelijk te ontwormen. Bij honden en katten is een worminfectie vaak niet zichtbaar.

Wormeitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar. Een wormbesmetting onbehandeld laten kan uw dier irriteren en gezondheidsproblemen veroorzaken. Sommige wormen die uw dier bij zich kan dragen, vormen ook een risico voor mensen. Met name kinderen lopen het risico op een besmetting wanneer ze in besmette zandbakken en parken spelen en daarna hun vingers in hun mond stoppen.

Wij volgen het ontwormingsschema dat geadviseerd wordt door de ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites):

Het algemene advies voor alle volwassen honden en katten is vier keer per jaar te ontwormen. Zeg maar elk seizoen. Daarnaast zijn er situaties waarbij het belangrijk is om vaker te ontwormen.

  • Voor families met (jonge) kinderen is het advies om elke maand te ontwormen.
  • Pups ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Daarna elke maand totdat de pup een half jaar is.
  • Kittens ontwormen op 3, 5, 7 weken leeftijd. Daarna elke maand totdat uw kitten een half jaar is.
  • Zogende teven en poezen tegelijkertijd met pups/kittens ontwormen.
  • Honden die loslopen, waaronder jachthonden; elke 4 tot 6 weken ontwormen.
  • Boerderijhonden elke maand ontwormen.

Op de praktijk hebben we verschillende ontwormingsmiddelen voor uw hond en kat. Er zijn zeer smakelijke kauwtabletten verkrijgbaar, de meeste eten hem op als een beloning. Daarnaast zijn er ook pasta’s of pipetten. Mocht u meer informatie willen over het ontwormen van uw huisdier dan mag u gerust contact opnemen met de praktijk.

Reacties zijn gesloten.