Kat

Vaccinaties

Het is aan te raden om uw kat elk jaar in te laten enten. Bij jonge kittens gebeurt dit in het begin iets vaker. Dan worden ze op 9 en 12 weken geënt. Dit is nodig om een goede immuniteit op te bouwen. Vervolgens worden ze elk jaar geënt.

Mocht u uw kat mee willen nemen naar het buitenland dan moet uw kat ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Het is verstandig om met uw dierenarts te overleggen welke maatregelen u nog meer moet treffen in verband met de verschillende regels van elk land. Ook kunt u kijken op www.licg.nl voor een overzicht per land.

Als u op vakantie gaat en u neemt uw kat niet mee, dan kan het zijn dat uw kat naar het pension toe gaat. De meeste pensions stellen een inenting verplicht tegen kattenziekte en niesziekte. Daarnaast is er ook een enting beschikbaar die extra werkt tegen niesziekte. Niesziekte is namelijk een zeer besmettelijke ziekte onder katten. Op plekken waar meerdere katten bij elkaar komen is de kans op besmetting met niesziekte groot. Weet u niet zeker of een enting nodig is bij uw kat dan mag u altijd even contact opnemen met de praktijk.

Ontwormen

Het ontwormen van uw kat moet minimaal vier keer per jaar gebeuren. Bij katten komen veel soorten wormen voor. De meest voorkomende zijn lintwormen en spoelwormen. Katten die veel ongedierte vangen hebben een veel grotere kans om besmet te raken met een lintworm. De knaagdieren die ze vangen kunnen besmet zijn. Tevens kan een lintwormbesmetting worden overgedragen door vlooien. Daarom is het verstandig, indien uw kat vlooien heeft, om naast het ontvlooien ook gelijk te ontwormen. Katten kunnen besmet raken door wormeitjes in de omgeving, bijvoorbeeld in de zandbak of kattenbak maar ook u zelf kunt wormeitjes meebrengen onder uw schoenzolen.

Bij katten is een worminfectie vaak niet zichtbaar. Toch kunnen u en uw kinderen ook besmet raken. Met name kinderen lopen het risico op een besmetting wanneer ze in besmette zandbakken of parken spelen en daarna hun vingers in hun mond stoppen.

Wij volgen het ontwormingsschema dat geadviseerd wordt door de ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites):Logo Esccap
Het algemene advies voor alle volwassen honden en katten is vier keer per jaar te ontwormen. Zeg maar elk seizoen. Daarnaast zijn er situaties waarbij het belangrijk is om vaker te ontwormen.

  • Voor families met (jonge) kinderen is het advies om elke maand te ontwormen.
  • Kittens ontwormen op 3, 5 en 7 weken leeftijd. Daarna elke maand tot dat uw kitten een half jaar is.
  • Poes tegelijk met de zogende kittens ontwormen.
  • Katten die buiten lopen elke maand ontwormen.

Op de praktijk hebben we verschillende ontwormingsmiddelen voor uw kat. Vindt u het lastig om uw kat een pil te geven? Geen probleem, ontwormen kan ook via een druppeltje in de nek, dat tevens ook werkt tegen vlooien of teken op de huid. Informeer bij de praktijk naar het beste middel voor uw huisdier.

Kittens

Het is belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen. Dit moet vaker gebeuren dan bij volwassen katten. Kittens moeten ontwormd worden op 3, 5 en 7 weken leeftijd. Daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Het ontwormen van kittens moet zo vaak omdat deze eigenlijk altijd besmet zijn met spoelwormen.

We raden aan om uw kitten in te laten enten. Een kitten moet op 9 weken leeftijd ingeënt worden tegen kattenziekte en niesziekte. De enting moet op 12 weken leeftijd herhaald worden. Mocht uw kat meegaan naar het buitenland, dan moet uw kat ook geënt zijn tegen hondsdolheid. Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met de praktijk.

De kittens die bij ons geënt zijn krijgen op de leeftijd van een half jaar een oproep thuis gestuurd voor een gratis kitten- check up. Tijdens deze controle wordt uw kitten gewogen en zal onze assistente uw kitten nakijken. Deze check up gebeurt in principe op afspraak, wat inhoudt dat er dus ook voldoende tijd is om eventuele vragen te beantwoorden.

Castratie en sterilisatie

De operatie van zowel de poes als de kater is in principe een castratie. Dit betekent het verwijderen van geslachtsorganen. Voor het onderscheid noemen we de ingreep bij poezen ook wel sterilisatie, alhoewel deze term niet juist is. Sterilisatie betekent het onderbinden of onderbreken van zaadleider of eileider.

Het steriliseren van de poes gebeurt onder volledige narcose. Het is een buikoperatie waarbij de eierstokken, en indien nodig, de baarmoeder worden verwijderd. Uw kat wordt na een sterilisatie niet meer krols en kan dus ook niet meer drachtig worden.

Het castreren van de kater is relatief eenvoudig. Onder narcose worden door een klein sneetje in het balzakje de testikels verwijderd. Hechtingen zijn hierbij niet nodig. Voor beide operaties geldt dat het een medische ingreep is onder volledige narcose. Hoewel het risico heel klein is, brengt elke operatie een zeker risico met zich mee.

Op welke leeftijd?
Het steriliseren van de poes heeft de voorkeur op zes, zeven maanden leeftijd. Het risico van de narcose is dan kleiner. Het kan alleen wel zo zijn dat een poes voor die leeftijd al krols is. Houd dit goed in de gaten en overleg indien nodig met de dierenarts. Een kater wordt bij voorkeur vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden gecastreerd.

Voor beide operaties geldt dat het definitief is. De poes kan geen jongen meer krijgen en de kater kan niet meer bevruchten. Katten kunnen dikker worden. Na de operatie treedt er een verandering op in de stofwisseling van de kat. Hierdoor vermindert de energiebehoefte terwijl tegelijkertijd de eetlust en daarmee de voedselopname toeneemt. Houdt het gewicht daarom goed in de gaten na een sterilisatie of castratie. Wij adviseren om uw kat een voeding te geven die bestemd is voor gecastreerde katten om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bij DAP Tubbergen hebben we Neutered voeding van het merk Royal Canin. Deze voeding zorgt ervoor dat de kat eerder verzadigd is en door een laag vet en energie gehalte blijft de kat op gewicht. Deze voeding heeft een bepaalde samenstelling die de vorming van blaasstenen (struviet- en calciumoxalaatstenen) helpt voorkomen.

 

Reacties zijn gesloten.