Algemeen

Voeding

Goede voeding is belangrijk voor uw hond of kat. Bij DAP Tubbergen hebben we dieetvoeding maar ook voeding voor pups, volwassen honden en katten van het merk Royal Canin. Puppyvoeding is er voor kleine tot grote honden. Dit is belangrijk omdat een groot ras andere problemen kan ontwikkelen dan een klein ras. Kleine honden zijn bijvoorbeeld gevoelig voor tandsteen, middelgrote honden voor huidproblemen en bij grote honden zijn de gewrichten een zwakke plek.

Twijfelt u of uw dier wel de juiste voeding krijgt?


De volgende punten kunnen wijzen op een slechte voeding;

  • Slechte vacht, veel verharen
  • Afwijkingen aan de ontlasting (dun, papperig) en heel veel ontlasting
  • Dat het dier minder goed in z’n vel zit

Vooral het laatste valt veel eigenaren al niet meer op als zij hun hond altijd op een commercieel merk hebben; men weet niet beter! Pas bij het overgaan op een kwalitatief goed voeder, ziet men opeens de hond opleven.

Wat zijn de eigenschappen van goed voer:

  • Kwaliteitsingrediënten met een hoge verteerbaarheid zorgen voor minder ontlasting die mooi stevig is.
  • Vaste samenstelling (goedkope voeders variëren nogal eens in samenstelling) verminderen de kans op diarree en huidklachten.
  • Bevat de juiste balans van voedingstoffen leveren, zodat nieuw lichaamsweefsel kan worden aangemaakt voor een gezonde groei.
  • Voldoet aan de uitzonderlijke energiebehoefte van de snelgroeiende pups.

Dieetvoeding is er voor bijna elke aandoening, denk bijvoorbeeld aan eiwitarme voeding bij nieraandoeningen. Mocht u nog vragen hebben over voeding of wilt u weten welk voer geschikt is voor uw dier, bel of kom even langs op de praktijk.

Het chippen van uw dier

Honden geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden. Alle honden die vanaf die datum worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Wat moeten fokkers en handelaren doen?
Fokkers zijn verplicht de honden binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen en binnen 8 weken het chipnummer bij een daartoe aangewezen databank te registreren met onder andere hun naam, adres en woonplaats. Wanneer u als fokker een pup verkoopt moet u een bewijs van het chippen en registreren aan de koper kunnen laten zien.

Waar moet u op letten als u een hond koopt? 
Een pup kopen in Nederland
Verzeker u er van dat de pup die je wilt kopen gechipt en geregistreerd is door de fokker, handelaar of door de particulier waar je van koopt. Vraag bij de aankoop van de hond een bewijs van de chipregistratie.

Een hond uit het buitenland
Honden die uit het buitenland naar Nederland komen, moeten al verplicht gechipt zijn op grond van Europese regels. Vervolgens moet u de hond binnen twee weken na invoerdatum registeren. Dit is verplicht voor pups, maar ook voor oudere dieren.

Hoe moet u de hond registreren?
Zodra de hond bij u in huis komt wonen, moet u de registratie aanpassen met uw eigen naam en adres. Dit moet bij een databank gebeuren die door de overheid is aangewezen. Gebeurt dit niet dan bent u in overtreding en riskeert u een boete. Denk er ook aan om bij verhuizing of verkoop van de hond de registratie van uw hond aan te passen en laat de hond uitschrijven op het moment dat deze overlijdt.

Wilt u meer informatie dan kunt u bellen of mailen met de praktijk. Op de website www.chipjedier.nl kunt u nog veel meer informatie lezen over de chip-verplichting. Er is ook een overzicht te vinden van de aangewezen databanken voor de registratie.

Vuurwerkangst

Mocht uw hond of kat last hebben van vuurwerkangst, houd dan rekening met onderstaande punten:

Op de avond zelf

  • Zorg dat u op oudejaarsavond de ramen, deuren en gordijnen goed dicht houdt.
  • U kunt een muziekje aanzetten om het geluid enigszins te verdoezelen.
  • Laat uw hond niet alleen en laat hem een paar uur voor de jaarwisseling aangelijnd uit. Zorg dat uw hond niet de deur uit kan glippen als deze rond de jaarwisseling even open staat.
  • Uw kat kunt u het beste de hele dag binnen houden. Geef u kat in ieder geval de gelegenheid om weg te kunnen kruipen.
  • Negeer zoveel mogelijk het angstige gedrag van uw dier, anders wordt de angst alleen maar versterkt. Beloon rustig en kalm gedrag.
  • Gebruik eventueel een kalmerend middel. Overleg met uw dierenarts wat het meest geschikt is voor uw huisdier.
  • Laat uw dier chippen. In geval van ontsnappen is in ieder geval de eigenaar te achterhalen.

Bij Dierenartsenpraktijk Tubbergen zijn verschillende middelen aanwezig om uw huisdier zo goed mogelijk door de vuurwerkperiode te helpen. Bel of kom gerust langs op de praktijk voor meer informatie.

Giardia

Wanneer moet u aan Giardia denken?

  • Jonge hond of kat
  • Wisselend diarree, soms met slijm / bloed
  • Soms braken
  • Goede eetlust

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet die in de dunne darm leeft. Hij hecht zich met behulp van “tentakels” aan het slijmvlies van de darm. Hierdoor raakt de darm aan de oppervlakte beschadigd waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen. Dit resulteert in dunne darm diarree, (hier kan slijm en / of bloed bij zitten). Giardia infecties verlopen vaak zonder symptomen. Vaak blijft de eetlust wel bestaan. Daarnaast is Giardia een zoönose dus kan de mens het ook oplopen. Op plekken waar veel honden en katten bij elkaar komen, denk aan kennels en pensions, is het belangrijk om na het bezoek uw dier te ontwormen met een middel tegen deze parasiet. Vraag er naar bij uw dierenarts.

Ontlastingsonderzoek

Bij een vermoeden naar Giardia wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. Dit is niet eenvoudig omdat de eitjes die Giardia veroorzaken niet constant uitgescheiden worden.
Daarom wordt er ontlasting van uw dier opgevangen van drie opeenvolgende dagen. Vervolgens wordt dit bij de dierenarts onderzocht en naar aanleiding van de uitslag wordt bepaald hoe de behandeling verder gaat

Behandeling

Het is belangrijk dat alle dieren regelmatig worden behandeld met een middel tegen Giardia. Dit middel werkt niet alleen tegen de eencellige Giardia, maar ook tegen een groot aantal wormsoorten. Daarnaast is hygiëne het sleutelwoord als het om preventie van Giardia gaat. Reiniging en desinfectie van wanden, vloeren, drink- en voerbakken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en heet water of stoomapparatuur is essentieel om (her)besmetting te voorkomen. Na het schoonmaken is het belangrijk dat men alles goed laat drogen, aangezien de cysten in een vochtige omgeving maandenlang infectieus blijven.

Behandeling

Giardia is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als een ziekte die van dier op mens over kan gaan (=zoönose). Giardia-cysten kunnen door vliegen op het voedsel overgebracht worden. Vooral kinderen zijn gevoelig voor giardia. De symptomen van Giardiase bij kinderen zijn diarree, een slechte voedingstoestand en groeistoornissen. In de westelijke, geïndustrialiseerde landen is Giardia bij mensen zelfs de meest voorkomende darmparasiet!

 

Reacties zijn gesloten.