Inloopdag konijnen vaccineren

Op vrijdag 1 april (nee, dit is geen grap) kunt u vrij inlopen voor het vaccineren van uw konijn.
Op die dag gaan wij konijnen vaccineren met korting.
Wilt u gebruik maken van deze actie? Meld u dan aan!

Dit kan via info@daptubbergen.nl of 0546-621489

Konijnen zijn leuke, speelse en slimme dieren. Geen wonder dat ze zo populair zijn. Om uw konijn zo lang mogelijk gezond te houden helpt naast voeding, een ruime leefomgeving en een maatje ook vaccineren tegen ziekten.

Myxomatose en rabbit heamorrhagic disease (RHD) zijn twee ernstige besmettelijke ziekten bij konijnen. Gelukkig zijn deze te voorkomen doormiddel van een vaccinatie.

Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en snuit. Andere klassieke symptomen zijn slaperige ogen, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD
RHD wordt ook door virussen veroorzaakt, namelijk door het RHD1 of RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel, vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijke coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Hoe worden de ziekten verspreid?
Myxomatose
Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Echter dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen verspreid worden.

RHD
Ook het RHD virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn besmetten.

Tips om konijnenziekten te bestrijden:
– Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen myxomatose en RHD1 en RHD 2
– Bezoek jaarlijks uw dierenarts voor een gezondheidscontrole.
– Voorkom contact met wilde konijnen.
– Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien.
– Gebruik een vlooienmiddel tegen vlooien.
– Bestrijd muggen met insecten werende strips en netten. Ook een droge bedding helpt muggen te bestrijden.

Mijn konijnen komen echt nooit buiten. Is vaccinatie dan wel nodig?
ja ,want zowel myxomatose als RHD wordt overgebracht door stekende insecten zoals muggen. Daarnaast kan RHD ook overgebracht worden via besmet voedsel.

Reacties zijn gesloten.