Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij gezelschapsdieren worden erg onderschat. Zo’n 85% van de honden heeft problemen in de mondholte. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen.

Heeft uw hond last van gebitsproblemen?

Veel eigenaren weten niet hoe het gebit van hun huisdier eruit ziet.  Ernstige gevallen verraden zich bijna altijd door een zeer slechte adem. Het is dus zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de mond. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. U herkent dit als een bruine aanslag op het gebit.Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden, variërend van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Ondanks al deze narigheden hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn. Even ter verduidelijking; een slechte adem bij honden is niet normaal!

Wat moet u doen als uw hond last heeft van slechte adem of tandproblemen?

Graag bekijken we samen met u het gebit van de hond. Een algemeen onderzoek kan uitsluiten of er mogelijk andere oorzaken zijn voor de slechte adem. De staat van het gebit wordt beoordeeld. De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder verdoving gebeuren. Het is anders niet goed mogelijk om, vooral achterin, het gebit goed schoon te maken. Indien nodig geven we vooraf of er na een antibioticumkuur om de ontsteking van het tandvlees te genezen.

Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig op andere problemen. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Na eventuele behandeling door de dierenarts kunt u thuis beginnen met de gebitsverzorging van uw huisdier.

Hoe kunt u deze problemen voorkomen?

Regelmatige gebitsverzorging is nodig om bovengenoemde problemen te voorkomen. Tandsteen ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën (ook wel tandplak genoemd). Om te voorkomen dat uw huisdier tandsteen krijgt moet u goed op z’n voeding letten. Hoe zachter het voedsel is – blikvoer bijvoorbeeld- ,des te gemakkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie.

U kunt proberen om de tanden van uw dier te poetsen. Meestal laten ze dit na enige oefenen goed toe. Er zijn hiervoor inmiddels speciale tandpasta’s en tandenborstels verkrijgbaar. Als u een pup heeft, wen deze dan meteen aan tandenpoetsen.

U kunt ook een supplement toevoegen aan het drinkwater. Dit voorkomt de vorming van tandplak en een slechte adem bij uw hond. Vraag hiernaar bij de balie in de praktijk.

Op de praktijk zijn speciale brokken verkrijgbaar (Royal Canin Dental). Deze brokken gaan de omzetting van tandplaque in tandsteen tegen, bestrijden ontstekingen in de mond en helpen tegen een slechte adem. Door de grootte en structuur van de brokken wordt het gebit van uw hond als het ware gepoetst. Zo wordt de vorming van tandplaque , en dus ook tandsteen, voorkomen.

Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt. Een nieuwe ontwikkeling is de floskluif. Dit is een soort bot gemaakt van touw, waar uw hond spelenderwijs zijn gebit mee poetst. De meeste honden zijn hier dol op! Nog een mogelijkheid die u kan helpen het gebit schoon te houden is het ‘masseren’ van de wangen van uw dier. Na verloop van tijd went uw dier er aan. Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan contact op met uw dierenarts en overleg of een behandeling noodzakelijk is.

Reacties zijn gesloten.