Castratie en sterilisatie

Castratie van uw hond;
Castratie is het verwijderen van de zaadballen of eierstokken. Castratie kan dus zowel bij mannetjesdieren (reuen) als bij vrouwtjesdieren (teven) plaatsvinden. Vaak spreken we van castratie bij de reu en van sterilisatie bij de teef.
De reden dat honden gecastreerd worden kan verschillend zijn. Sommige honden worden om medische redenen gecastreerd. Maar veel vaker kiezen hondenbezitters er voor hun hond te laten castreren om ongewenst gedrag tegen te gaan. Castreren kan vanaf ongeveer zes maanden leeftijd. Bij de castratie zal de dierenarts beide zaadballen, ook wel testikels genoemd, verwijderen. Dit gebeurt onder volledige narcose.

Enkele voordelen van de castratie zijn:

  • Gecastreerde reuen lopen minder snel weg, omdat ze minder behoefte hebben om achter loopse teven aan te gaan.
  • Ook worden reuen minder fel ten opzichte van andere reuen en hebben ze minder neiging om tegen iets of iemand op te ‘rijden’ of tegen iets aan te plassen.
  • De ontsteking van de voorhuid waarvan veel reuen last hebben wordt na een castratie meestal minder ernstig.
  • En de bij honden veel voorkomende goedaardige vergroting van de prostaat zal zich na een castratie niet meer voordoen.

Enkele nadelen van de castratie zijn:

  • Castratie betekent een medische ingreep onder volledige narcose. Hoewel het risico heel klein is, brengt elke operatie een zeker risico met zich mee.
  • Na de castratie heeft de reu de neiging om dik te worden. Het is dan ook erg belangrijk dat de hoeveelheid voeding wordt aangepast om zo obesitas (overgewicht) te voorkomen.
  • Na de castratie kan de reu nog korte tijd vruchtbaar zijn omdat er nog sperma aanwezig is. Daarnaast duurt het zeker een week of zes voordat gedragsveranderingen zijn waar te nemen.

 

Sterilisatie van uw hond
De loopsheid van uw hond kan op verschillende manieren voorkomen worden. O.a. door de pil, prikpil of het definitief verwijderen van de eierstokken (castratie). De loopsheid kan definitief beëindigd worden door de eierstokken van uw teef operatief te laten verwijderen. De hond kan dan ook niet meer drachtig worden. Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden. Dit gebeurt alleen als er afwijkingen aan te zien zijn.

Enkele voordelen van de sterilisatie zijn:

  • De teef wordt niet meer loops, dus ook geen kans op dracht of pups. Tevens heeft de hond geen last meer van schijnzwangerschap.
  • Er is geen kans meer op baarmoederontsteking, dit is dus wel het geval als de hond de pil/prikpil krijgt. Als uw hond op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt is de kans op melkkliertumoren veel kleiner.
  • De kans op suikerziekte neemt af.

Enkele nadelen van de sterilisatie zijn:

  • Sterilisatie betekent een medische ingreep onder volledige narcose. Hoewel het risico heel klein is, brengt elke operatie een zeker risico met zich mee.
  • Na de sterilisatie heeft de teef de neiging om dik te worden. Het is dan ook erg belangrijk dat de hoeveelheid voeding wordt aangepast om zo obesitas (overgewicht) te voorkomen.
  • Sommige grote rassen kunnen last krijgen van incontinentie, dit geldt voor een zeer klein percentage. Mocht de hond last van dit probleem krijgen, dit is over het algemeen goed te verhelpen met medicijnen.

Reacties zijn gesloten.