December, feestmaand!

Het is weer december een maand met veel feestdagen. Hiervoor haalt u natuurlijk allemaal lekkernijen in huis. Als deze lekkernijen ook chocolade bevat, let u dan op uw huisdier! Chocolade zoals u misschien wel weet, is giftig voor onze huisdieren. Hoe sterker (donkerder) de chocolade, hoe giftiger deze is voor de hond.

Waarom is chocolade giftig? Chocolade is voor de mens niet giftig maar wel voor de hond (en kat). Dit komt door de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken als in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor honden. Theobromine behoort, net als caffeïne, tot de methylxanthines. Na het eten worden de methylxanthines door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever. In de lever worden methylxanthines verwerkt en vervolgens worden de afvalstoffen via de urine uitgescheiden. Het uitscheiden van de afvalstoffen wordt bemoeilijkt omdat de afvalstoffen tijdens hun weg naar buiten, opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen (vanuit de blas en darm).

Symptomen.
De verschijnselen kunnen optreden binnen 1 tot 4 uur na inname van de chocolade, maar soms is dit pas na 6 tot 12 uur merkbaar. Bij milde inname kan het dier gaan braken en/ of krijgt last van diarree. Ook kan een hond meer gaan drinken en plassen. Bij ergere vergiftigingen met chocolade wordt de hond onrustig en opgewonden. Ze kunnen spierrillingen, hartkloppingen en epileptische aanvallen krijgen. In een later stadium van de vergiftiging kan een tekort aan kalium in het bloed ontstaan en door het hoge vetgehalte kan zich een ontsteking van de alvleesklier ontwikkelen. Honden kunnen helaas overlijden als gevolg van hartrimestoornissen en ademhalingsproblemen.

Hoeveelheid chocolade die de hond moet opeten voordat die ziek wordt.

Let op, witte chocolade is niet giftig. Hier zit geen theobromine in!

Heeft uw hond chocolade binnen gekregen? Neemt u dan gelijk contact op met de praktijk!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.